Primul stat care a interzis oficial Tik Tok. Compania ripostează și intentează proces
Guvernatorul statului Montana, Greg Gianforte, a semnat miercuri un proiect de lege care interzice TikTok în acest stat.
Tik Tok, interzis într-un stat. Cum ripostează compania
Update 25 mai, ora 12:38: TikTok a intentat un proces împotriva statului Montana în legătură cu un proiect de lege care ar interzice populara aplicație video în acest stat începând cu anul viitor.
TikTok susține că interdicția încalcă Constituția SUA, inclusiv Primul Amendament, precum și alte legi federale, potrivit unei plângeri depuse la Tribunalul Districtual din Montana. De asemenea, compania susține că îngrijorările că guvernul chinez ar putea accesa datele utilizatorilor TikTok din SUA – care reprezintă o motivație cheie în spatele interdicției – sunt „nefondate”.
Proiectul de lege a fost semnat săptămâna trecută de guvernatorul statului Montana, Greg Gianforte, și ar urma să impună o amendă de 10.000 de dolari pe zi pentru TikTok sau magazinele de aplicații pentru că au pus aplicația la dispoziția device-urilor din stat începând cu 1 ianuarie 2024.
„Contestăm interzicerea neconstituțională a TikTok din Montana pentru a ne proteja afacerea și sutele de mii de utilizatori TikTok din Montana”, a declarat purtătorul de cuvânt al TikTok, Brooke Oberwetter, într-un comunicat.
„Credem că contestația noastră legală va prevala pe baza unui set extrem de puternic de precedente și fapte”.
Emily Flower, o purtătoare de cuvânt a procurorului general al statului Montana, a declarat pentru CNN: „Ne așteptam la provocări legale și suntem pe deplin pregătiți să apărăm legea care ajută la protejarea vieții private și a securității locuitorilor din Montanans.”
Marți, Ministerul de Externe al Chinei a criticat interdicția din Montana ca fiind un „abuz de putere de stat”.
„Vreau să subliniez că partea americană nu a furnizat nicio dovadă care să demonstreze că TikTok reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a SUA”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Mao Ning, în cadrul unei ședințe de informare obișnuite.
Știre inițială: Gianforte a scris pe Twitter că a interzis TikTok în Montana „pentru a proteja datele personale și private ale cetățenilor de Partidul Comunist Chinez”, devenind oficial primul stat care interzice aplicația de socializare.
Legea controversată marchează cel mai departe pas făcut până acum de guvernul unui stat pentru a restricționa TikTok din cauza unor preocupări percepute în materie de securitate și vine în contextul în care unii legislatori federali au cerut interzicerea TikTok la nivel național. Dar se așteaptă ca legea să fie contestată în instanță.
Proiectul de lege, care va intra în vigoare în ianuarie, numește în mod specific TikTok ca fiind ținta sa, interzicând aplicației să funcționeze în interiorul granițelor statului. Legea prevede, de asemenea, amenzi potențiale de 10.000 de dolari pe zi pentru cei care încalcă legea, inclusiv magazinele de aplicații care se dovedește că găzduiesc aplicația de socializare.
Luna trecută, legislatorii din Camera Reprezentanților din Montana au votat cu 54-43 pentru a aproba legea, cunoscută sub numele de SB419, trimițând-o pe biroul lui Gianforte.
Răspunsul aplicației
Într-o declarație pentru CNN, TikTok a declarat că va face presiuni pentru a apăra drepturile utilizatorilor din Montana.
„Guvernatorul Gianforte a semnat un proiect de lege care încalcă drepturile de prim amendament ale locuitorilor din Montana, interzicând în mod ilegal TikTok, o platformă care dă putere la sute de mii de oameni din întregul stat.
Dorim să îi asigurăm pe locuitorii din Montana că pot continua să folosească TikTok pentru a se exprima, a-și câștiga existența și a găsi o comunitate, în timp ce continuăm să lucrăm pentru a apăra drepturile utilizatorilor noștri din interiorul și din afara statului Montana.”
Legea vine în contextul în care TikTok se confruntă cu critici tot mai mari pentru legăturile sale cu China. TikTok este deținută de ByteDance, cu sediul în China.
Numeroși oficiali americani și-au exprimat temerile că guvernul chinez ar putea avea acces la datele din SUA prin intermediul TikTok în scopuri de spionaj, deși până în prezent nu există nicio dovadă că guvernul chinez a accesat vreodată informații personale ale utilizatorilor TikTok cu sediul în SUA.
„Guvernul nu poate bloca capacitatea noastră de a avea acces la discursuri protejate de Constituție – fie că este vorba de un ziar, de un site web sau de o aplicație.
Prin punerea în aplicare a acestei legi, Montana ignoră Constituția Statelor Unite, procesul echitabil și libertatea de exprimare, refuzând accesul la un site web și la aplicațiile pe care cetățenii lor doresc să le folosească”, a declarat Carl Szabo, consilier general al NetChoice.